KITCHEN - SAMFORD



Project Designer—Kim Duffin (CKDAus) (CBDAus)

One of Australia’s most awarded Designers , Kim has won over 15 regional ,state, National and International Based awards for his designs in the past 5 years. Kim Duffin is the creative force behind this innovative company.


It is his experience, design flair and understanding of quality products and materials that result in highly workable, practical and beautifully designed spaces. His ability to customize the space to suit the user’s lifestyle and needs is legendary.
He is not afraid to use unique materials and vibrant colour to create a unique spaces that not only look great but are extremely functional.


                          


Style of Home

• 5 Bedroom Contemporary Home with a rural outlook
• Several Architectural Accents
• Minimal environmental impact
• Matrix Cladding to the exterior
• Aluminium Frame Windows and Doors
• Colourbond roof

Client Brief

• Features that compliment the modern exterior of the home and the linear features throughout the interior of the home.
• Create a strong connection between all key living areas – Kitchen, Lounge, Dinning and Outdoor kitchen/verandahs;
• Seemlessly integrate the inside of the home with the outdoor spaces;
• Showcase the natural exterior elements that surround the home;
• Create designated spaces for all kitchen appliances, cutlery, glassware and cookware;
• Sleek, clean and fresh materials to be used through with a focus on using solid surface products to marry in with the use of this in other parts of the home;
• Incorporate a designated breakfast station in the design
• Ensure the space can have multiple users preparing and presentation of food at the one time; and
• Use features that contain the kitchen when the small family are home but come alive during times of family gatherings or entertaining.

Project Features

Consideration of natural light and the aspect of the space
Capture views from all angle of the bushland sitting.
Architectural Perimeter Frame flyover
Steel supported cantilever Flyover to the range hood section with Smeg Range hoods positioned to provide a focal point to the room.
Appliances positioned side by Side in Midway towers for ease of use.
3x Planned separate work zones / Triangles
Dedicated appliance pantry
Dedicated Breakfast zone
Sliding Doors to Pantry and breakfast zone for easy access
Planned LED Energy efficient Lighting to provide appropriate task and general and accent lighting.
Outdoor separate table / Island Extension with flexibility to move for various functions
Highest Quality European black Intivo Softclose Drawer System with glass drawer sides by blum
Highest Quality European Aventos HK Lift Systems to Doors above appliances by Blum
12 thick Staron Solid Surface quasar white drawerfronts
40mm thick mitred Staron Soild Surface Back Wall Benchtops
80mm thick mitred Staron Soild Surface Back Wall Benchtops
Integrated Staron Soild Surface sink Bowls
2x Beverage centre fridges below appliance towers with integrated doors to provide line continuity
Textured and Patterned Matched laminated Window Surround finished with furniture fax
Kitchen Flows to the outdoor BBQ alfresco
Designer Coloured Carcass and draw bottoms to match Blum Black Intivo Drawers
Integrated Dishwashers and Bar Fridges Appliances with L & U channel handles incorparated to doors to maintain line
L and U channel continue around all end panels and Dishwasher Doors to maintain line
Use of inner drawers to maintain strong line continuity
Kitchen keeps in theme with home
Outdoor table on steel frame and Casters for use as separate table or island benhtop extension when bifold doors open
Shadow line detail to all Pantry Benchtops

Floor Plans and Interactive Tours


Design Solution

Capturing the view of the valley, surrounding bush and natural light were the main priorities for the owners of this home.  With the kitchen being one of the key spaces, the use and positioning of glass was decided early in the project to act as the canvass to bring the outside in.

The home is located in a rural hamlet that is still well connected to the city.  The clients are natural home bodies that encourage their family and friends to visit regularly.  However, day to day they are a small family of 3 or 4 so the space needed to provide the practicalities of breakfast, lunch and dinner while having the sophistication to be the entertainer’s kitchen on weekends.

It was decided quickly to use a fixed window as the splashback in the rear wall to showcase the natural elements and to catch the morning sun.   The flyover, housing the rangehoods, then frames the view while providing a seamless connection and focal point for the room.   The fixed glass continues over the side by side midway appliances so that the kitchen user or their guest can continue to remain connected to the beautiful flora and fauna exhibited outside the home. 

A simple colour scheme of “Quasar White” Staron was chosen for all surfaces to ensure the space remained timeless and would not compete with the featured surrounds.  Textured wood grain laminate in “Blacken Ash” was used to highlight and frame the views.  The simplicity keeps the elements of the kitchen, both inside and out, connected and seamless.

This connection remains strong with the use of the aluminum channelling throughout the cabinets and on the door panels.  This channel provides a strong linear line that draws the eye in and around the kitchen and out to the cabinets on the deck. 

Aluminium framed glass sliding doors have been used to between the kitchen and appliance pantry and breakfast hub.  The aluminium frame was chosen to connect with the aluminium channelling used throughout the kitchen and the glass was used to reflect the light within the space.

There are many zones within this space.  The workflows happen between the back sink, the main refrigerator and cooktop  and the second is between the front sink, cooktop and the smaller refrigerator.  The other zones within this space are the dedicated breakfast hub, appliance pantry, and outdoor cooking, preparation and clean up zone.   The clients wanted to enable multiple users in the space and this has been easily created with the multiple work flows and mini task driven zones.   The sous chef, cook and server always remains connected to their guests and the adjoining living spaces.

For easy access to utensils, cutlery, plates and other kitchen item Blum black Intivo soft close drawers with glass drawer sides and Aventos lift system doors to cupboards above appliances, were used throughout the space.  This feature brings the kitchen to the user and helps maximise space and increases the overall ergonomics of the kitchen.

One of the key features of this kitchen is the use of solid surface.  Various thickness of this product have been used.  12 mm thick Staron in “Quasar White” have been used on the drawer fronts and doors then mitred 80mm thick for the front island.  The solid surface is mitred 40mm thick on the back section benchtop which also houses a fully integrated solid surface sink.    This surface continues out to the outdoor kitchen and table.  So once the bi-fold doors are open, table becomes an extension of the island which again blurs the line between inside and out.  When separated, the table creates a more casual, day to day, dining experience.

The appliances have been placed strategically throughout the space to minimise the distance travelled by the user and for convenience and flow.  The Smeg Induction cooktop and matching circular Island rangehoods have centre place on the back wall of the kitchen.  The location of the cooktop was selected to maximise the space and provide the user with a view of the surrounding bush setting.  The Smeg cooking appliances have been “banked” together to help retain and encourage the overall Linear feel and flow of the space.  Integrated fridges have been placed just inside the rear bi-fold doors.  These have been strategically placed to be of use both inside and out.  Again enhancing the clients need for the blur between spaces.

Lighting has been applied extensively throughout the indoor/outdoor space giving it a luminescent appeal.  It all starts with the LED lights running above the laminate flyover, followed by LED downlights housed under the flyover providing task lighting for the user.  The LED lights then continue, accenting the underside of the island bench.   LED lights are also used to create sufficient task lighting in the appliance pantry and breakfast hub.  Glass pendants are used over the island bench to create adequate lighting for all duties performed in this section.

Thinking outside the box is the hallmark of contemporary interior architecture, and it is very clearly reflected in the design of this new space.  In this kitchen, meal preparation is much more of a special event with guests and hosts enjoying the social interaction and its beautiful backdrop.  So, whether the clients are serving a family lunch, or hosting a grand party, this kitchen is ready for any occasion.

LIKE THIS DESIGN ?- Contact the designer direct

FIRST NAME *
LAST NAME *
EMAIL *
PHONE *
PROJECT TYPE *
PROPOSED PROJECT BUDGET *
PROPOSED PROJECT TIMEFRAME *
OTHER COMMENTS 
   
Enter Word Verification in box below
Captcha Image
 
FREE

KITCHEN TIPS

12 Kitchen planning tips(series)