KITCHEN RENOVATION BRISBANE - ST LUCIA



Project Designer—Kim Duffin (CKDAus) (CBDAus)

One of Australia’s most awarded Designers , Kim has won over 15 regional ,state, National and International Based awards for his designs in the past 5 years. Kim Duffin is the creative force behind this innovative company.


It is his experience, design flair and understanding of quality products and materials that result in highly workable, practical and beautifully designed spaces. His ability to customize the space to suit the user’s lifestyle and needs is legendary.
He is not afraid to use unique materials and vibrant colour to create a unique spaces that not only look great but are extremely functional.


                          


Style of Home


  • Renovated Queenslander


  • Painted VJ internal walls and ceiling


  • Timber Floor with painted timber door and window frames



Client Brief


  • Several wall have been removed to the adjoining area, with the wall removed, functional zones are incorporated into this kitchen project.

  • Natural surfaces such as the marble and timber floor compliment the rest of the home.

  • The muted earthy tones were also used to compliment the natural slender of the river and flora surrounding this waterfront home.

  • All drawers and floor cabinet doors can be touch opened with elbows or knees, this provides greater convenience when a cook has their hands full.



Project Features


  • Integrated touch open waste Bin management system (to cabinet below sink)

  • 1 x drawers with hafele stainless steel orgaline for utensils

  • 1 x drawers with hafele stainless steel orgaline for Cutlery

  • 2 x Pattern Matched Diana Reale Waterfall End to island bench

  • Flyshelf and cap mould Over all tall cabinets and Benchtops

  • low voltage halogen down lights



Floor Plans and Interactive Tours


Design Solution

The integratity of the materials used has been preserved in this kitchen with use of clean, sleek lines and an unclutter design. Clear and defined pathways have been created, aiding the user in daily tasks such as cooking, cleaning and storing consumables.
With every appliance, food stuff and utensil having a designated home, the kitchen can’t help but remain free from clutter. The depth provided by the strong caramel tones of the Marble gives warmth and character to this sophisticated space.

Several walls have been removed to the adjoining areas.
With the walls removed, functional zones are incorporated into this kitchen project.
A large island bench at the front of the kitchen doubles as both food serving and dry bar areas. This bench provides the perfect environment for entertaining with wine and beverage centres neatly positioned underneath.
Recognising the need to blend the kitchen with the existing décor of this renovated Queenslander home, earthy tones were chosen to complement and enhance the existing surrounds. The natural surfaces such as marble and timber floors complement the rest of the home
The muted earthy tones were also used to compliment the natural splender of the river and flora surrounding this waterfront residency.
Storage is a key feature in this design. Drawers have been used in lieu of cupboards to provide a more erganomical use of space and have been designed to incorporate specific needs. While cooking on the Freestanding range every utensil is within easy reach with the use of appropriately place storage inserts. A integrated dual rubbish bin is incorporated under the sink for all recycling requirements. All drawers and floor cabinet doors can be touch opened with elbows or knees, this provides greater convenience when a cook has their hands full.
Task lighting has been provided via downlights to illuminate the visible workspaces and to provide unobstructed lighting while preparing meals. Movement sensors have been connected to downlights in the pantry to provide adequate lighting to this area day or night.
All of the above lighting solutions emulate the rectangle shapes and materials used throughout the kitchen.
An appliance pantry has been incorporated into the design. Benchtops and ample powerpoints to the pantry provide adequate and accessible storage for small appliances. Adjustable shelving provides varied storage heights for consumables. Together with sliding glass doors and movement sensor lighting, this pantry provides a concealed practical space for all food and appliance storage requirements.
Engineers advice was sort to determine if the existing walls at the front of the old laundry could be removed to open up a free flowing space. Additional Bracing was provided to the walls.

Sliding glass pantry doors where incorporated to the pantry to reflect light back into the internal kitchen. A track was sourced that could be recessed into the timber floor to allow for a seamless (non-trip) transition from the main kitchen floor into the appliance pantry.

LIKE THIS DESIGN ?- Contact the designer direct

FIRST NAME *
LAST NAME *
EMAIL *
PHONE *
PROJECT TYPE *
PROPOSED PROJECT BUDGET *
PROPOSED PROJECT TIMEFRAME *
OTHER COMMENTS 
   
Enter Word Verification in box below
Captcha Image
 
FREE

KITCHEN TIPS

12 Kitchen planning tips(series)